Знаете ли как се подава ток при изтощен акумулатор?

Можем ли сами да подадем ток на изтощен акумулатор?

Вече сме в разгара на зимния сезон и качествения акумулатор е гаранция за това да нямате проблеми при паленето в студените сутрини. Много често, обаче се получава така, че може да се изтощи акумулатора ви. Има много и различни дискусии какви са правилата за правилно подаване на ток към изтощен акумулатор. Някои твърдят, че е няма проблем да се направи подобна интервенция, а друг, че това е голям проблем и може да съсипе електрониката и на двата автомобила.

Това, в което и двете групи имат общи допирни точки е, че трябва да се спазват някои правили и последователни стъпки, за да се избегне рискът от нараняване или повреди по автомобилите.

Изтощен акумулатор

Не е рядка картина сутрин, особено през зимните месеци, собственици на  автомобили да се въртят около автомобилите си в опит да запалят. Ако изпаднете в подобна ситуация имате две основни възможности – да свалите изтощения акумулатор и да го заредите със зарядно устройство или някой съсед да ви подаде ток от неговия автомобил. 

За вариант 1 ще са ви необходими няколко часа – около 12-24 и ако нямате бърза работа е по-доброто решение. Ако нямате това време обаче и бързате за работа – тогава трябва да преминете към подаване на ток от друг автомобил. За да нямате обаче проблеми с подаването на ток към изтощен акумулатор трябва да спазите няколко последователни стъпки и да следвате следните правила.

Как се подава правилно ток към изтощен акумулатор?

Правило №1 – Необходим е друг автомобил със зареден и правилно работещ акумулатор, който трябва да е  със същото напрежение като този вашия автомобил. Oбикновено 12V и не трябва да бъде с капацитет (Аh) по-малък от вашия.

Правило №2 – за правилното и успешно подаване на ток са необходими изправни и подходящи кабели за подаване на ток. Необходимо е да бъдат с минимум следното сечение 16 мм2 – за бензинови и 25 мм2 за дизелови двигатели. Задължително е наличието на изолирани щипки или накрайници, които да позволяват защипването с достатъчно голяма повърхност. Тук не се опитвайте да правите „самоделки“, а посетете специализиран магазин от където ще си вземете качествени и професионални направени кабели.

Как се подава ток с изтощен акумулатор

Правило №3 – Закачете правилно кабелите. Това може би е едно от най-важните условия за безпроблемно зареждане. Ако свържете кабелите с „плюс“ с „плюс“ и „минус“ с „минус“ ще подадете ток, но това е неправилен и може да причини повреди и на двата автомобила. За да подадете правилно ток  първо трябва  да свържете „плюс“ от заредения акумулатор с „плюс“ на изтощеният. След това свързвате „минус“ на заредения акумулатор, а другият край на „минус“ кабела се закача към двигателя на автомобила с изтощен акумулатор. Колкото по-далеч от акумулатор се постави – толкова по-добре. Всъщност това е и точката, която ще ви служи за „маса“

Следващата стъпка е да запалите двигателя на автомобила подаващ ток и да го оставите да поработи 2-3 минути, а още по-добре 4-5 минути, без да го форсирате и подавате газ. Опитайте да запалите двигателя на автомобила с изтощен акумулатор. Подайте контакт и задръжте за около 10 секунди., ако не запали опитайте пак след около 1-2 минути. Ако запалите успешно оставете двигателя да работи около 1-2 минути без да сваляте кабелите. За да не се получи претоварване в електрическата мрежа на автомобила, чийто акумулатор зареждате е препоръчително да включите някакъв консуматор на ток, както фарове, например.

Свалянето на кабелите става като първо откачите „минус“ от двигателя, след това „минус“ от акумулатора, който подава ток. След това сваляте „плюс“ от изтощения акумулатор и най-накрая „плюс“ от подаващият ток акумулатор.

Подобни статии

2 коментара

Коментирай...

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.