fbpx

Обратен завой и движение назад – правила, които всеки трябва да знае

Обратен завой - Шофьорски курсове Сливен
Обратен завой - Шофьорски курсове Сливен
Обратен завой – Шофьорски курсове Сливен

Обратен завой

На всеки шофьор се е налагало да прави обратен завой. Дали обаче познаваме добре правилата, които трябва да спазваме при извършването на тази маневра? Все пак маневрата завиването в обратна посока е застъпена в Закон за движение по пътищата.

Как се извършва обратен завой?

При предприемане на подобна маневра водачът на МПС трябва да се намира в най-лявата пътна лента, по посока на движението. Преди започване на маневрата трябва да бъдат пропуснати всички насрещно движещи се пътни превозни средства.

Ако пътното платно няма достатъчно широчина за завиване маневрата може да се започне и от друга част на платното за движение, но шофьорът трябва да пропусне и превозните средства движещи се от лявата му страна в посоката му на движение.

Много често срещана грешка е при липса на достатъчно място да се направи маневра назад – имайте предвид, че това е напълно забранено.

Кога е забранен обратен завой?

Не е позволено да се предприеме подобна маневра на пешеходна пътека, железопътен прелез, мост, надлез. Също така е забранено да се завива в обратна посока и в тунел, при ограничена и намалена видимост под 50 метра.

Движение назад

Започвайки подобна маневра за движение на заден ход шофьорът е необходимо да се убеди, че пътят зад него е свободен и няма да създаде затруднения или опасност за другите участници в движението. При невъзможност да се наблюдава пътят по време на маневрата е необходимо да бъде осигурен наблюдател, който да сигнализира за възможност от възникване на опасни ситуации.

shopsector.com

One thought on “Обратен завой и движение назад – правила, които всеки трябва да знае

  • 24 юли 2014 at 18:03
    Permalink

    Обратният завой не е позволен и на кръстовище, ако има отделна секция на светофара със стрелка на ляво. Май е някакво ново правило това…

    Reply

Коментирай...

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Предишна публикация:
Шофьорски курсове
Шофьорски курсове Сливен партньор с Business.bg

През последните няколко седмици екипът, който стои зад Шофьорски курсове Сливен Тачо Тачев и сайтът https://www.tachotachev.com проведоха разговори за взаимно партньорство...

Затвори