man holding the steering wheel while driving

Какво трябва да знаем за шофирането

Шофиране въведение

Възможността за шофиране е такова умение, което отваря почти безгранични възможности. Независимо дали пътувате до работа, пътувате до нова дестинация или просто изпълнявате поръчки, шофирането ви позволява да бъдете по-независими и гъвкави с времето си. То обаче носи и голяма доза отговорност и рискове. Всяка година хиляди хора губят живота си при автомобилни катастрофи, а много повече получават сериозни наранявания.

В поредица от статии ще се опитаме да споделим опитът от повече от 40 години практика, която имаме в обучението и подготовката на шофьори.

Целта на тези статии е да ви помогне да разберете в дълбочина основите на шофирането, от разбирането на правилата на пътя до овладяването на различни техники на шофиране. Независимо дали сте нов шофьор, който никога не е сядал зад волана, или опитен шофьор, който иска да подобри уменията си, тази поредица от статии ще ви осигури знанията и увереността, от които се нуждаете, за да шофирате безопасно и отговорно.

Безопасно шофиране

Във всяка статия ще се спираме и разглеждаме различен аспект от шофирането, от подготовката за шофьорския изпит до справянето с извънредни ситуации на пътя. Ще разгледаме теми като защитно шофиране, навигация при различни пътни условия и разбиране на пътните знаци и сигнали. Ще научите също как да се справяте с често срещаните грешки при шофиране и как да се справяте с яростта на пътя и агресивните шофьори.

Преди да започнете да шофирате, важно е да разберете основите на това как работи автомобилът и как да го управлявате безопасно. В тази статия ще разгледаме различните части на автомобила и техните функции, както и стъпките, свързани със стартирането и спирането на автомобила.

Части на автомобила

Първо, нека да разгледаме различните части на автомобила. Най-важните части на автомобила включват двигател, трансмисия, спирачки, газ, волан и педали. Двигателят е сърцето на автомобила и осигурява мощността, необходима за движение на автомобила. Трансмисията позволява на автомобила да сменя предавките и да контролира скоростта. Спирачките се използват за забавяне или спиране на автомобила, докато газта се използва за ускоряване. Воланът се използва за управление на посоката на автомобила, а педалите контролират скоростта и спирането.

Преди да започнете да шофирате, винаги трябва да регулирате седалката и огледалата, за да сте сигурни, че имате ясна видимост към пътя. Трябва също така да затегнете предпазния си колан и да се уверите, че всички пътници също носят предпазните си колани.

За да запалите колата, поставете ключа в контакта и го завъртете по посока на часовниковата стрелка. Светлините на таблото ще светнат, което показва, че колата е готова за стартиране. Натиснете педала на спирачката с десния си крак и превключете колата на задвижване (първа скорост) или на заден ход (R), в зависимост от посоката, в която трябва да се движите. Освободете ръчната спирачка и леко натиснете педала на газта, за да придвижите колата напред или назад.

Когато трябва да спрете колата, натиснете педала на спирачката с десния крак. Ако трябва да спрете внезапно, натиснете силно и бързо педала на спирачката, но избягвайте рязко натискане на спирачките.

Правила за безопасно шофиране

Винаги трябва да се предвиди трафикът и да се пази достатъчна дистанция между автомобилите.

При маневриране на автомобила трябва да се ползва усукващото устройство – въртенето на кормилото. Правилното позициониране на кормилото е да се държи с двете ръце на 9 и 3 часа.

Важно е да се ползва сигналът на автомобила (мигач) за да се даде ясен знак на другите участници в движението, че се планира маневра. Също така, следва да се следи движението на другите автомобили и да се придържате към правилата за движение, за да се предотвратят пътно транспортни произшествия или аварийни ситуации.

В крайна сметка, ключът към безопасно шофиране е да имате добро познаване на правилата на пътя, да се спазват ограниченията за скорост, дори и на места те да изглеждат неразумни и да се пази дистанция.

Ако карате с ниска скорост, спазвате дистанция и не се опитвате „да си върнете“ на някого, който ви е засякал или не ви е осигурил предимство, ще си спестите доста главоболия.

След като се усвоят основите на шофирането, може да се продължи с по-сложни маневри и техники за шофиране. Това ще бъде обсъдено в следващите статии.

Ако искате да се сигурни, че няма пропуснете следващите статии се абонирайте за нашия бюлетин, в който изпращаме полезна информация.

Подобни статии

Коментирай...

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.