Съвети за пътуване в Европа
|

Пътуване в чужбина. Как да караме без глоби в Европа?

Съвети за пътуване в Европа
Съвети за пътуване в Европа

Ако сте решили да посетите някоя европейска държава със собствения ви автомобил, най-вероятно сте си задавали въпроса „Какво трябва да направя? Как да карам, без да отнеса солидна глоба?“ Пътуването с кола си има своите плюсове и минуси, които ще разгледаме в отделна статия, но тръгвайки на път през Европа трябва да имате предвид, че трябва да спазвате правилата в различните държави, които понякога се различават, като това каква е максималната допустима скорост, трябва да се използват светлини през светлата част на деня, колко е допустимата стойност на алкохол в кръвта и други. В следващите редове ще се спрем на най-важните неща, с които трябва да се съобразявате при пътуване в чужбина.

С каква книжка мога да карам при пътуване в чужбина?

Едно от най-важните правила, които трябва да запомните е, че шофьорска книжка издадена в страна членка на Европейския съюз, се признава от всички останали страни от ЕС. Това означава, че в Европа можете спокойно да карате с валидна книжка издадена у нас. Ако книжката ви не е издадена в страна от ЕС ще можете да карате само определен период от време с нея, след което ще трябва да се сдобиете с документ за правоуправление на МПС издаден от страна член на Съюза.

Необходими документи за автомобила при пътуване в Европа

Задължителните документи, които трябва да имате са талон на автомобила, който управлявате, Зелена карта (която в повечето държави е задължителна). Освен, че ви служи като застраховка, Зелената карта удостоверява, че имате и преминат годишен технически преглед. Ако колата не е на ваша е задължително да имате и документ или пълномощно, което да удостоверява, че имате право да управлявате този автомобил.

Каква е позволената скорост?

Това може би е най-наболелият проблем за всеки шофьор, който напуска страната. Всички сме чували, че глобите за превишена скорост са „солени“. За да не се налага да се разделите с част от парите си,  трябва да имате предвид, че ограниченията на скоростта са 110-130 км/ч за магистрали, 90-100 км/ ч за автомобилен път и 50-60 км/ч за населено място.

Изключение прави Германия, където няма ограничение на скоростта по магистрала, освен ако не е обозначено със знак или табела.

Мога ли да пия две бири и да карам?

В Европа гледат много строго на шофирането след употреба на алкохол. В България допустимата норма е 0,5 промила, в Англия, Ирландия и Люксембург може да карата с 0,8 промила, в Норвегия обаче допустимата граница е 0,1, а в Хърватска е напълно забранено. За да нямате проблем с властите ви съветвам да не шофирате след употреба на алкохол – дори и това да е само една бира.

Използването на светлини в светлата част на деня

Използването на къси светлини в светлата част на деня е задължително в някои държави като Швейцария или препоръчително при определени условия като дъжд, мъгла (Германия). Моят съвет е да шофирате с постоянно включени къси светлини постоянно и във всички държави. Използването им, ще ви направи видими от по-голямо разстояние за останалите участници в движението.

В следващата статия ще публикуваме точните ограничения на скоростта в различните държави.

Подобни статии

Коментирай...

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.