man inside vehicle

Шофиране при лоши метеорологични условия

Шофирането при лоши метеорологични условия може да бъде опасно, така че е най-добре да сте подготвени. Ето нашите съвети за безопасност при лошо време и буря.

Планирайте предварително маршрута си и не бързайте

Отделете достатъчно време за вашето пътуване и се уверете, че двигателят на колата ви е загрял, преди да се качите. Уверете се, че сте размразили стъклата на автомобил старателно и можете да виждате ясно през всички прозорци в автомобила си, преди да потеглите.

Намалете скоростта и спазвайте по-голяма дистанция

Като първа стъпка намалете скоростта. Второ, опитайте се да увеличите дистанцията около вас и другите участници в движението. Тези стъпки ще ви дадат повече време да реагирате на всякакви непредсказуеми ситуации, които могат да възникнат

Дайте повече пространство на мотоциклетистите и велосипедистите, които са по-уязвими от поривите на вятъра. По същата причина на високоскоростни пътища внимавайте с превозни средства с високи страни.

Избягвайте по-малките и второстепенни пътижа

Ако е възможно, избягвайте по-малките пътища, когато пътувате, като се придържате към главните пътища. Главните пътища са по-добре осветени, което позволява по-добра видимост в случай на паднали клони или отломки, които може да са паднали на пътя, и е по-малко вероятно да бъдат блокирани от паднали дървета.

Имайте предвид празнините между сградите и дърветата

При силни ветрове пролуките в сградите и дърветата могат да направят колата ви уязвима на неочаквани пориви на вятъра от различни посоки. Бъдете наясно със заобикалящата ви среда и се подгответе адекватно, когато се приближавате до тези пропуски и оставяте достатъчно място между вас и другите участници в движението.

Дръжте вратите здраво, когато се качвате и слизате

Когато влизате в колата – или излизате от нея – не забравяйте да държите здраво вратите си, за да избегнете изскачането им и причиняването на сериозна повреда на пантите на вратата или удара в други коли и предмети.

Инвестирайте във качествени гуми

Всесезонните автомобилни гуми комбинират най-добрите свойства на летните и зимните гуми, за да създадат гума с цялостно представяне. Инвестирайки в тях навреме, можете да избегнете неприятностите и разходите за смяна на летни и зимни гуми. Независимо дали живеете в част от страната, която е особено предразположена към сурово време и хлъзгави условия, препоръчваме да използвате гуми Michelin CrossClimate.

Опаковайте неща от първа необходимост

Никога не знаете кога може да останете блокирани поради метеорологичните условия. Бъди подготвен. Опаковайте фенерче, одеяло за топлина и преносимо зареждане за вашето устройство. Също така задължително трябва да носите предупредителен триъгълник в случай на повреда на автомобила.

Подобни статии

Коментирай...

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.