fbpx

Най-чести причини за катастрофи

причини за катастрофа

Кой е виновен за катастрофите?

Катастрофите по пътищата продължават да не намаляват или поне не осезателно и с темповете, с които ни се иска. Всеки път обяснението е едно и също: „Не бях виновен аз“

Но статистиката опровергава това твърдение. Според няколко проучвания направени в САЩ и Европа (и у нас има, но те са с причини за катастрофи „несъобразена скорост“, което не ги прави много достоверни) най-често срещаната причина на пътен инцидент не е заледен път, не е дупка на пътя, не е пиян шофьор, а вие самите. Вие шофирате и едновременно с това правите нещо друго, вие не преценявате добре скоростта, с която се движите, вие не сте фокусирани върху това, което се случва на пътя.

Какви са причините за катастрофи?

От всички ужасяващи и безбройните причини за катастрофи и за това те да се случат е отвличането на внимание на шофьора. Разсеяният шофьор е този, който дори за момент прехвърли вниманието си от пътя към нещо друго в колата. Дали това ще бъде разговор по мобилен телефон, писането на SMS или запалването на цигара.

Въпреки, че за вас колата може би изглежда сигурно място, нейното тегло най-често надхвърля 1 тон и се превръща в смъртоносно оръжие, което може да убива толкова лесно, колкото да ви закара от единият край на града до другия. Когато намалите вниманието ви от управлението на автомобила към нещо друго – вие не само излагате собствения си живот на опасност, но подлагате живота и на други участници в движението на опасност.

И така най-често срещаната причина за катастрофи на пътя е разсейването.

Вижте, които са следващите причини. Внимание – не ги четете докато шофирате

Превишена скорост

Дори и да внимавате докато управлявате автомобила си и да не се разсейвате, уменията на всеки шофьор се определят от опита, който той има. Гледането на автомобилни състезания и Формула 1 по телевизията не ви прави добър шофьор. Ако превишавате допустимата скорост, вие превишавата нивото на уменията, които имате и за които сте били обучавани. Освен ограниченията на скоростта говорим и за физични закони, които в определени случаи не позволяват на колата да се задържи на пътя. Това означава, че дори и професионалнистите няма да успеят да се задържат на пътя. Вие професионалист ли сте? Тогава, намалете скоростта.

Шофиране след употреба на алкохол

Това може бие е една от най-честите причини за катастрофи. Когато пиете и управлявате автомобила си, очевидно сте в нарушение. След употреба на алкохол, не само губите възможността за бърза реакция при възникване на извънредна ситуация, но също така губите и способността да решавате бързо какво да направите. Шофирайки под въздействието на алкохол е повече от рисковано. Това е смъртоностно.

Безрасъдно шофиране

Ако терминът „безрасъдно шофиране“ ви е чужд, вие вече може би сте нарушител. Това обикновено са хора, които не се съобразяват с никой друг на пътя. Те обикновено шофират, без да се съобразяват с обстоятелствата и каква скорост изискват те. Става дума за нещо повече от скорост, включително смяна на лентите за движение няколко пъти и то прекалено бързо, без да дават сигнал за това, нетърпеливи са и постоянно пресвяткат или натискат клаксона. Успокойте се. Не сте сами на пътя. Не шофирайте така, все едно че сте сами на пътя.

Климатичните условия

Когато климатичните условия се влошат, инцидентите на пътя се увеличават. Водата по асфалта образува хлъзгава повърхност, която води до по-ниско сцепление, което пък води до хлъзгане, а хлъзгането води до забиване в мантинелата. Ако има сняг или лед ситуацията е същата. Подходящите гуми ще ви помогнат, но намалявайки скоростта ще избегнете голяма част от инцидентите като причини за катастрофи

Ограничения на скоростта за движение в Европа

Ограничения на скоростта в Европа

След няколкото съвета в предишната статия за това как да избегнете глобите по пътищата на Европа, днес ще ви запозная с ограниченията на скоростта в различните държави членки на ЕС. В голяма степен те се припокриват, но има и някои изключения като Германия. Както можете да видите от таблицата по-долу максималната позволена скорост на магистрала в България е най-висока, което е странно, имайки предвид пътищата у нас и тези в Западна Европа. Read more

Пътуване в чужбина. Как да караме без глоби в Европа?

Съвети за пътуване в Европа
Съвети за пътуване в Европа
Съвети за пътуване в Европа

Ако сте решили да посетите някоя европейска държава със собствения ви автомобил, най-вероятно сте си задавали въпроса „Какво трябва да направя? Как да карам, без да отнеса солидна глоба?“ Пътуването с кола си има своите плюсове и минуси, които ще разгледаме в отделна статия, но тръгвайки на път през Европа трябва да имате предвид, че трябва да спазвате правилата в различните държави, които понякога се различават, като това каква е максималната допустима скорост, трябва да се използват светлини през светлата част на деня, колко е допустимата стойност на алкохол в кръвта и други. В следващите редове ще се спрем на най-важните неща, с които трябва да се съобразявате при пътуване в чужбина. Read more

Започна записване за пролетния шофьорски курс

Тачо Тачев

Искам да ви информирам, че от 01.03.2014 започна записването за пролетната сесия за шофьорски курсове категория В в Сливен. Записването ще продължи до 15.03.2014. Всеки който иска да запише курс за шофьорска книжка и иска да изкара свидетелство за управление на МПС категория В.

Курсът ще се проведе в две части – теоретична подготовка и практическа подготовка (кормуване).

Ваш инструктор ще бъде Тачо Тачев.

Ако имате въпроси може да се свържете с нас чрез формата ни за контакт ТУК или да пишете във Facebook страницата ни ТУК.

TachoTachev.com с приложение за мобилен телефон

home-

Шофьорски курсове - Тачо Тачев

свали от TachoTachev.com

Стремейки се да постигаме високо качество в обслужването на нашите клиенти, ние се опитваме да правим достъпът до нашият сайт и услуги, още по-лесен. Затова, имаме удоволствието да ви представим нашата тестова версия на приложението за мобилни телефони с операционна система Android и iOs, което ще ви даде бърз и лесен достъп до сайта ни www.tachotachev.com в движение, където и да сте.

Ето как изглежда приложението

1. Начален екран

на който можете да видите стилизаното лого на сайта. Ще откриете телефона, на който можете да ни потърсите и url адреса на web сайта. Под тях са разположение социални бутони са профилите ни в twitter u facebook, както и бърз бутон за изпращане на емейл.

home-

Read more

Знаете ли как се подава ток при изтощен акумулатор?

Знаете ли как се подава ток при изтощен акумулатор?

Можем ли сами да подадем ток на изтощен акумулатор?

Вече сме в разгара на зимния сезон и качествения акумулатор е гаранция за това да нямате проблеми при паленето в студените сутрини. Много често, обаче се получава така, че може да се изтощи акумулатора ви. Има много и различни дискусии какви са правилата за правилно подаване на ток към изтощен акумулатор. Някои твърдят, че е няма проблем да се направи подобна интервенция, а друг, че това е голям проблем и може да съсипе електрониката и на двата автомобила.

Това, в което и двете групи имат общи допирни точки е, че трябва да се спазват някои правили и последователни стъпки, за да се избегне рискът от нараняване или повреди по автомобилите.

Изтощен акумулатор

Не е рядка картина сутрин, особено през зимните месеци, собственици на  автомобили да се въртят около автомобилите си в опит да запалят. Ако изпаднете в подобна ситуация имате две основни възможности – да свалите изтощения акумулатор и да го заредите със зарядно устройство или някой съсед да ви подаде ток от неговия автомобил.  Read more

Трябва ли да сложим зимни гуми?

Зимни гуми
Зимни гуми
Зимни гуми

Гумите на автомобила

Няма нужда да казвам, че един от най-важните елементи във всеки автомобил – това са гумите. От качеството и вида им зависи сигурността ви на пътя и възможностите на автомобила, който управлявате. Не по-малко важни са гумите и за комфорта на пътуването. Качествените автомобилни гуми елиминират неравностите на пътя И осигуряват коефициент на сцепление на автомобила. Гумите се различават като размер, състав и структура, както и предназначение. Обикновено гумите се правят от натурален или синтетичен каучук, корда и метални телове. Съвременните гуми са плод на много изследвания и се използват множество съставки в тяхното производство, които им позволяват да бъдат по-високо устойчиви на износване, и по-безопасни.

Трябват ли ни наистина зимни гуми?

Read more

Спести гориво и вредни въглеродни емисии

Спести гориво и вредни емисии
Спести гориво и вредни емисии
Спести гориво и вредни емисии

Когато седнем за волана трябва да мислим за много неща. Безопасност, другите участници, лични задачи и проблеми. Добре е да помислим и за това как да спестим гориво, а заедно с това и да намалим вредните емисии, които отделя автомобила ни в атмосферата.

Винаги когато управлявате автомобил сядайте с мисълта за това, че трябва да бъдем отговорни и толерантни на пътя. Шофирайте с разумна скорост, която да е съобразена с пътната обстановка, състоянието на автомобила и вашите умения. Така шофирането ще бъде по-безопасно за вас и околните, а и ще спестите ценен природен ресурс – гориво (и пари). По този начин ще помогнете и на природата като намалите отделянето на вредни въглеродни емисии.

Малко факти

 • ако оставиш колата си вкъщи само за два дни от седмицата, можеш да намалиш въглеродните емисии със средно 700 кг на година
 • агресивното шофиране може да доведе до увеличаване на разхода на гориво с 30%
 • 90-100 км/ч е скоростта, при която автомобилът замърсява най-малко и е 100% енергийно ефективен
 • всеки 45 кг допълнителна тежест увеличава разходът на гориво с 1-2%

Ето няколко съвета за пестене на гориво и намаляване на вредните газове

 • поддържай двигателя в добро техническо състояние и сменяй маслото редовно
 • край плавно и спазвай дистанция за да избягваш рязко ускоряване и спиране
 • при ускоряване включи на по-висока предавка, колкото е възможно по-рано
 • поддържай налягането в гумите близо до препоръчителното ниво – това може да ви намали разхода на гориво с до 3%
 • използвай климатика умерено
 • дръж прозорците затворени, особено при шофиране с висока скорост, защото вятърът, навлизащ в купето намалява скоростта и така изразходваш повече гориво
 • когато е възможно замени пътуването с градски транспорт или велосипед