syveti-za-novi-shofiori

Съвети за нови шофьори

Вижте тези нашите съвети за нови шофьори, които даваме на всички наши курсисти.

Вие вече сте шофьор, след като минахте подхоговката за шофьорска книжка и издържахте успешно изпита.

Поздравления!

Да се научите да шофирате е вълнуващ етап, който носи както свобода, така и отговорност. Когато се качите на шофьорската седалка, има няколко важни съвети за нови шофьори, които ще ви помогнат да се движите уверено по пътя, да овладеете основните действия с автомобила и да възприемете етикета на пътя.

1. Почувствайте се удобно в автомобила си

Преди да тръгнете на път, отделете време, за да се запознаете с механизните за управление на автомобила. Това са педала на газта, спирачките, волана, скоростния лост и огледалата. Регулирайте седалката, огледалата и волана, за да сте сигурни, че имате добра видимост към пътя.

Проверете течности и масла. При дъждовно време, задължително проверете и дали чистачките са в изправност.

2. Закопчайте предпазните колани за безопасност

Винаги поставяйте предпазния си колан и се уверете, че пътниците ви правят същото. Предпазните колани са първата линия на защита в случай на произшествие и значително намаляват риска от нараняване.

Вижте статията: Използване на предпазни колани

3. Практикувайте търпение и защитно шофиране

Помнете, че не всички на пътя ще спазват правилата. Практикувайте защитно шофиране, като оставате нащрек, поддържате безопасна дистанция и предвиждате действията на другите водачи. Винаги подхождайте с недоверие към останалите участници в движението.

Не се доверявайте изцяло на знаците за предимство и зеленият цвят на светофара. Обикновено все се намира някой, който няма да ги спази.

4. Спазвайте правилата за движение и знаците

Научете и спазвайте правилата за движение, знаците и сигналите. Разбирането на основите на пътните знаци и сигнали ще осигури вашата безопасност и безопасността на другите и ще помогне за предотвратяване на произшествия.

Да, понякога част от знаците са нелогични (особено за ограничението на скоростта), но никой не е пострадал от това, че е спазвал знаците. По-скоро, има голяма риск за вас, спътниците ви и другите участници в движението, при неспазване на знаците.

5. Постепенно изграждайте увереност

Нормално е да се чувствате нервни като нов шофьор. Започнете с кратки пътувания в по-малко оживени райони и постепенно изграждайте увереността си. С течение на времето ще се чувствате все по-комфортно зад волана.

Ако е необходимо вземете допълнителни часове за опресняване на знания или извикайте по-опитен приятел, който да пътува с вас.

6. Упражнявайте се да паркирате и маневрирате

Паралелното паркиране, триточковите завои и други маневри могат да бъдат предизвикателство за новите шофьори. Намерете празен паркинг и практикувайте тези умения, за да изградите увереността си.

7. Избягвайте разсейване

Съсредоточете се върху пътя. Избягвайте да използвате телефона си, да се храните или да се занимавате с други разсейващи дейности по време на шофиране. Дори моментно прекъсване на вниманието може да доведе до произшествия.

Лайковете и съобщенията в социалните мрежи ще бъдат там и след 20 минути и след 2 часа. Най-добре е да изключите мобилния си телефон по време на шофиране.

Светофарът не е мястото да броите лайкове и да давате такива.

8. Давайте предимство и се включвайте внимателно и безопасно в движението

Разбирането на това кога трябва да се отстъпи и как да се включите в магистралата са изключително важни умения. Винаги отстъпвайте правото на движение, когато е необходимо, и се включвайте плавно, като съобразявате скоростта на движение.

Това е може би един от най-трудните за спазване съвети за млади шофьори. Егото винаги е силно и ви оказва влияние. Ако някой много бърза и ви премигва с фаровете – остъпете. Той ще замине за секунди и няма да ви притеснява повече.

Ако някой ви „засече“ – спрете. Бройте до 10 и всичко ще е преминало. Не влизайте в конфликти на пътя, дори и вие да сте прави. Това ще ви изнерви и ще повлияе на уменията ви за шофиране.

9. Уважавайте пешеходците и велосипедистите, мотористите

Пешеходците и велосипедистите имат право да споделят пътя. Винаги отстъпвайте на пешеходците на пешеходните пътеки и спазвайте безопасна дистанция, когато подминавате велосипедисти.

Гледайте в огледалата и за мотористи. Много от тях карат по-бързо от колите, по-маневрени са и бързо се появяват там, където не ги очаквате.

Най-често инциденти с мотор се случват, когато автомобилите правят обратен завой на непозволени места. В същото време моторът ако идва с висока скорост – нерядко се случават фатални инциденти. Не си струва да си „затриете“ живота срещу 5-10 минути, които ще спестите, правейки нарушение.

10. Запазете спокойствие и търпение

Задръстванията, затварянето на пътища и неочакваните забавяния са част от шофирането. Останете търпеливи и запазете самообладание дори в неприятни ситуации.

Знам, че не е приятно да висите в задръстване на магистралата 4 часа на път за морето в 40 градусова жега. Затова спазвайте един от нашите съвети за нови шофьори, който даваме на всички наши курсисти.

Когато пътувате бъдете подготвени (особено ако пътувате с деца). Носете вода, солети или бисквити, топли дрехи (особено зимата). И най-важното. Проверявайте информяцията за пътната обстановка в района, в който ще пътувате.

Не забравяйте, че за да станете уверен и отговорен шофьор, са необходими време и практика. Не се колебайте да вземете допълнителни уроци по кормуване или да потърсите съвет от опитни шофьори, ако имате въпроси. Докато започвате това вълнуващо пътешествие, имайте предвид тези десет съвета, за да гарантирате своята безопасност и безопасността на хората около вас. Безопасни пътувания!

Обади ни се | Инструктори в Сливен | Тачо Тачев

Шофьорски курсове в Сливен

Подобни статии

Коментирай...

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.