black suzuki steering wheel

10 съвета при шофиране

Според едно проучване най-много хора загиват в пътни инциденти в Индия. Всеки от нас обаче не е застрахован от това да претърпи инцидент и е добре да знаем какво можем да направим за да предотвратим инцидент или поне да намалим шансовете да се случи. Следващите 10 съвета при шофиране ще ви помогнат да изградите навик, който може да си спаси живота.

1. Винаги използвайте колан

Обезопасителният колан може да намали значително възможността от сериозно нараняване и дори смърт. Поставете предпазния колан веднага щом седнете на седалката. Дори преди за запалите двигателя. Също така е добре и дори задължително за изисквате от пътниците на задните седалки също да поставят своите колани. Освен, че е по-безопасно да се слага колан на задните седалки, това ще ви спести и пари, тъй като глобата за това е 50 лв. Според Закона за движение по пътищата /чл.137а/ колан не са задължени за слагат – бременните жени, лицата, чиито физическо състояние не позволява това, таксиметровите шофьори и инструкторите по време на провеждане на курс.

2. Настройте добре огледалото за задно виждане – както и страничните огледала

10 съвета при шофиране 2
10 съвета при шофиране 2

Преди за запалите двигателя трябва да настроите огледалото за задно виждане и страничните огледала, така че да ви дават възможно най-добра видимост на случващото се на пътя – зад и около вас. Не трябва да има предмети, които да закриват видимостта на някое от огледалата ви.

3. Карайте спокойно и следете пътната обстановка

Избягвайте шофирането тип „газ-спирачка, газ-спирачка“. Когато се налага да смените пътните ленти винаги подавайте ляв или десен мигач. Колкото по-рано подходите за подобна маневра – толкова по-безопасно ще можете да я направите. Това, че вие виждате останалите участниците в движението не означава, че и те ви виждат. Сменяйте скоростта на движение плавно – не спирайте твърде рязко, освен ако обстоятелствата не го налагат. Ако някой се опитва да ви изпревари – по-добре му дайте път. Не е необходимо да премервате сили и кой е по-бърз. Пътят не е място за съперничество – бъдете толерантни.

4. Когато сте зад волана не се разсейвайте

10 съвета при шофиране - 3

Винаги сядайте зад волана, когато сте сигурно, че можете да отделите цялото си внимание. Всяко разсейване увеличава рискът от катастрофа. Факторите, които могат да ви разсейват са настройване на радиото, разговорите по мобилния телефон или приятни приказки с пасажерите в колата. Писането на SMS по време на шофиране е може би най-опасното занимание. Забравете за мобилния телефон докато шофирате. Ако се налага наистина много спешно да проверете разговор винаги използвайте устройство за свободни ръце. Както и коланите – това ще ви спести и пари. Глобата за говорене по телефона, без устройство за свободни ръце ще ви струва 50 лв. и отнемане на 6 точки.

5. Поддържайте дистанция от минимум 3 секунди

Винаги се опитвайте да поддържате дистанция от минимум 3 секунди от автомобила, който се движи пред вас, за да предотвратите евентуална катастрофа, ако колата под вас спре рязко. Ако климатичните условия са лоши и видимостта е ниска, вали силен дъжд или има мъгла – увеличете дистанцията на 6 секунди от колата пред вас.

6. Използвайте скоростите ефективно

Трябва да преминете на по-висока предавка, когато оборотите на двигателя достигнат 2000-2500 оборота

Предавка            Скорост

1-ва предавка       При потегляне
2-ра предавка       Веднага след потегляне
3-та предавка       при достигане на скорост от 30 km/h
4-та предавка       при достигане на скорост от 40 km/h
5-та предавка       при достигане на скорост от 50 km/h
6-та предавка       ако е налична – при скорости над 50 km/h

7. Използвайте създадения моменти за да създадете енергия

Махнете крака от педала на газта по-рано и оставете колата да се движи от създадената енергия при следните ситуации

 • Свети червена светлина на светофара
 • Преди да смените посоката си на движение
 • Когато се в трафик е се налага постояно да спирате и тръгвате
 • Когато има знак Осигури предимство или Внимание
 • Когато пред вас има знак Стоп

8. Изключвайте двигателя когато има възможност

Ако очаквате да спрете с автомобила и да останете на едно място повече от 20 секунди, вие можете да спестите гориво просто като изключите двигателя. Изключването на двигателя за три минути е равно на шофиране на дистанция 1 км със скорост 50 км/час. Използвайте следните ситуации:

 • Докато товарите или разтоварвате автомобила
 • На светофар
 • В задръстване
 • Когато има спуснати бариери на жп прелез

9. Използвайте подходящо налягане на гумите

 • Проверете налягането на гумите и го направете адекватно на скоростта, с която се движите и товара, който носите. За точното налягане прочетете в упътването на автомобила. Правилното налягане спестява гориво и е по-безопасно.
 • Правилното налягане може да ви спести от 1% до 3% от изразходваното гориво
 • Гумите могат да изгубят до 50% от налягането, без да изглеждат меки

10. Махнете излишният товар от багажника

Всеки допълнителни 20 кг тежест увеличават разхода на гориво с около 1%. Проверете в багажните и махнете ненужните неща от там. 

Подобни статии

Коментирай...

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.