7 съвета за безопасно шофиране

7 съвети за безопасно шофиране в рискови ситуации

7 съвета за безопасно шофиране
7 съвета за безопасно шофиране

На всички ни се е случвало да изпаднем в рискова ситуация на пътя – дали продиктувана от поведението на друг водач или участник в пътното движение, дали поради лоши климатични условия или състоянието на пътя. Добре е да знаем как да реагираме в подобна ситуация и да излезем от нея без произшествие.

1. Съсредоточете се

Винаги когато сядате зад волана трябва да подхождате отговорно. Съсредоточете се върху шофирането и не сядайте зад волана, ако се чувствате напрегнати или неспокойни. За да можете да реагирате адекватно и бързо в рискова ситуация е необходимо да управлявате автомобила плавно и спокойно.

2. Приплъзване на автомобила

Сигурно сте забелязали, че приплъзването на гумите се получава не само по сняг и дъжд, но и при високите температури през лятото. Защо се получава това? При много горещ асфалт се стига до намаляване на сцеплението, което пък от своя страна води до затрудняване на управлението на автомобила. Ако попаднете в подобна ситуация – намалете скоростта като преминете на по-ниска предавка.

3. Шофиране през нощта

Основният проблем при шофиране през нощта е намалената видимост. Винаги когато имате възможност използвайте дългите светлини, но задължително при разминаване с други автомобили превключвайте на къси и намалете скоростта. Най-добрият начин да се ориентирате е като следвате маркировката (там където я има ;-).

4. Шофиране при дъжд

Винаги когато пътят е мокър шофирайте с повишено внимание, тъй като кал, разлято масло или бензин се смесват с водата и образуват хлъзгав слой. Особено често това можете да наблюдавате на светофари.

5. Аквапланинг

Получава се при валежи и неравна настилка. В дупката се получават локви, при които се губи напълно сцеплението с пътя. Най-доброто, което можете да направите в такава ситуация е да натиснете педала на съединителя, без да въртите волана и да променяте посоката на движение. Това ще ви помогне да контролирате по-добре автомобила.

6. Заден ход

Задължително използвайте огледалата за обратно виждане, като се уверите, че се вижда добре пътят зад вас. Важно е да познавате добре габаритите на автомобила, защото това ви дава чувство за дистанция.

7. Пътуване на дълъг път

Винаги когато тръгвате на дълъг път е добре да прегледате техническото състояние на автомобила. Някои от задължителните неща, които трябва да проверите са спирачките, налягането в гумите, чистачките, изправността на светлините и нивото на масло и гориво.

Шофирането не е само удобство и удоволствие, а преди всичко въпрос на лична отговорност и безопасност на пътя. За да намалим стотиците жертви на пътя трябва да бъдем отговорни и внимателни. Чрез горните съвети за шофиране в рискови ситуации се надявам да съм ви помогнал поне малко в това да шофирате по-безопасно.

Подобни статии

Един коментар

Коментирай...

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.