fbpx
Регулировчик сигнали

Сигнали на регулировчик – знаем ли какво означават?

Регулировчик сигнали
Регулировчик сигнали

Въпреки, че не се срещат във всички градове, регулировчиците все още работят като регулират движението. Особено полезни са при натоварен трафик, когато е необходимо да се преценява на място и светофарите не могат да свършат тази работа. Не всички участници в движението обаче познават добре какво означават сигналите подавани от регулировчика.

Преди да обсъдим и разясним сигналите подавани по регулировчик нека да разгледам, какви са правата и задълженията на един регулировчик.

Кой може да бъде регулировчик?

Според Закон за движение по пътищата регулировчикът е длъжностно лице,

което има правомощията да регулиране движението по пътищата. Задължителни атрибути на лицето за отличителни знаци, по които по-лесно да бъде разпознават от участниците в движението. Важно е той да бъде забелязван лесно както пред деня, така и през нощта.  В помощ на регулирането на движението може да бъде използвана палка за регулиране и полицейска свирка.

Какви сигнали подава регулировчика и какво означават?

Сигналите подавани от регулировчик за описани в ЗЗДП и се определят от положението на тялото и ръцете му.
  • вдигната дясна ръка – това е сигнал за спиране.
  • една или две ръце вдигнати хоризонтално встрани – този сигнал разрешава преминаване за всички участници в движението, които се намират срещу лявото и дясното рамо на регулировчика и ще продължат движението си направо или надясно. Този сигнал разрешава преминаването и на пешеходци пред гърдите и зад гърба на регулировчика. Този сигнал също така забранява преминаването на всички останали участници в движението – това са тези, които се движат към лицето или гърба на регулировчика.
  • Протегната хоризонтално напред дясна ръка – сигналът подаден по този начин разрешава преминаването на ППС, които са срещу лявото рамо на регулировчика и за пешеходци, които преминават зад гърба му. За всички останали участници в движението преминаването е забранено.
Освен посочените по-горе сигнали регулировчикът може да използва и знаци и жестове, които са разбираеми за всички, като по този начин дава указания и разпореждания на шофьори и пешеходци.
Вижте едно интересно видео на атрактивен регулировчик – естествено не е в България.

Ако имате интересни истории с регулировчик можете да ги споделите в коментар под статията. Очаквам вашите интересни истории, снимки или видео по темата.

shopsector.com

1 thought on “Сигнали на регулировчик – знаем ли какво означават?”

Коментирай...

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Предишна публикация:
Най-опасните градове за шофиране
Най-опасните градове за всеки шофьор -какво трябва да знаем?

Темата на днешната статия е взета на заем от TopGear Кои са най-опасните градове за всеки шофьор? Какво трябва да...

Затвори