Регулировчик сигнали

Сигнали на регулировчик – знаем ли какво означават?

Регулировчик сигнали
Регулировчик сигнали

Въпреки, че не се срещат във всички градове, регулировчиците все още работят като регулират движението. Особено полезни са при натоварен трафик, когато е необходимо да се преценява на място и светофарите не могат да свършат тази работа. Не всички участници в движението обаче познават добре какво означават сигналите подавани от регулировчика.

Преди да обсъдим и разясним сигналите подавани по регулировчик нека да разгледам, какви са правата и задълженията на един регулировчик.

Кой може да бъде регулировчик?

Според Закон за движение по пътищата регулировчикът е длъжностно лице,

което има правомощията да регулиране движението по пътищата. Задължителни атрибути на лицето за отличителни знаци, по които по-лесно да бъде разпознават от участниците в движението. Важно е той да бъде забелязван лесно както пред деня, така и през нощта.  В помощ на регулирането на движението може да бъде използвана палка за регулиране и полицейска свирка.

Какви сигнали подава регулировчика и какво означават?

Сигналите подавани от регулировчик за описани в ЗЗДП и се определят от положението на тялото и ръцете му.
  • вдигната дясна ръка – това е сигнал за спиране.
  • една или две ръце вдигнати хоризонтално встрани – този сигнал разрешава преминаване за всички участници в движението, които се намират срещу лявото и дясното рамо на регулировчика и ще продължат движението си направо или надясно. Този сигнал разрешава преминаването и на пешеходци пред гърдите и зад гърба на регулировчика. Този сигнал също така забранява преминаването на всички останали участници в движението – това са тези, които се движат към лицето или гърба на регулировчика.
  • Протегната хоризонтално напред дясна ръка – сигналът подаден по този начин разрешава преминаването на ППС, които са срещу лявото рамо на регулировчика и за пешеходци, които преминават зад гърба му. За всички останали участници в движението преминаването е забранено.
Освен посочените по-горе сигнали регулировчикът може да използва и знаци и жестове, които са разбираеми за всички, като по този начин дава указания и разпореждания на шофьори и пешеходци.
Вижте едно интересно видео на атрактивен регулировчик – естествено не е в България.

Ако имате интересни истории с регулировчик можете да ги споделите в коментар под статията. Очаквам вашите интересни истории, снимки или видео по темата.

Подобни статии

Един коментар

Коментирай...

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.