fbpx

Проверете „мъртвите“ точки

Мъртва точка при шофиране

Проверихте ли мъртвите точки в огледалото …

Мъртва точка при шофиране

Когато тръгвате с автомобила си, трябва винаги да се уверите, че пътят е чист и безопасно можете да направите маневра. Това е нещо, на което вашият инструктор със сигурност ще ви обърне внимание и ще акцентира, докато провеждате обучението за шофьорска книжка.

Докато сте седнали зад волана, вие виждате много ясно какво се случва пред вас, а използвайки огледалото за обратно виждане, можете да разберете до голяма степен какво се случва зад вас или встрани. Но има зони около автомобила, които изискват да им обърнете особено внимание – зони, които не можете да виждате добре или въобще не виждате какво се случва там.

Това са т.нар. „мъртви“ точки

Това са области, които не можете да видите в огледалото или пък са скрити от някоя част на автомобила. Особено критични при тръгване или при предприемане на изпреварване или друга маневра, са зоните около лявото и дясното ви рамо. Ако погледнете рисунката по-горе, ще видите, че синята кола, не се вижда в дясното странично огледало. Ако шофьорът на червеният автомобил предприеме маневра, без да е погледнал зад дясното си рамо има голям риск от ПТП и инцидент.

За да предотвратите подобен инцидент – винаги проверявайте и от двете ви страни, преди да тръгнете или преди да започнете маневра за изпреварване.

shopsector.com

Коментирай...

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.