Мъртва точка при шофиране

Мъртва точка при шофиране: Опасността, която трябва да вземем под внимание

Проверихте ли мъртвите точки в огледалото, преди да направите маневра? Знаете ли как да се справите с тази опасност при шофиране?

Мъртвата точка е зона около автомобила, където шофьорът не може да вижда ясно през стандартните огледала.

Това може да представлява сериозна заплаха за безопасността на пътя, както и да доведе до тежки инциденти.

Какво представлява мъртвата точка?

Представете си, че сте в автомобил, приближаващ се до кръстовище и искате да преминете в съседната лента. Вие проверявате огледалата и сигнализирате намерението си, но все пак има опасност от сблъсък.

Защо?

Защото въпреки използването на огледалата, малка област зад автомобила ви остава скрита от визуалния обхват. Това е тази мъртва точка, която трябва да бъде отчетена и на която да се обърне внимание.

Когато тръгвате с автомобила си, трябва винаги да се уверите, че пътят е чист и безопасно можете да направите маневра. Това е нещо, на което вашият инструктор със сигурност ще ви обърне внимание и ще акцентира, докато провеждате обучението за шофьорска книжка.

Докато сте седнали зад волана, вие виждате много ясно какво се случва пред вас, а използвайки огледалото за обратно виждане, можете да разберете до голяма степен какво се случва зад вас или встрани. Но има зони около автомобила, които изискват да им обърнете особено внимание – зони, които не можете да виждате добре или въобще не виждате какво се случва там.

Това са т.нар. „мъртви“ точки

Това са области, които не можете да видите в огледалото или пък са скрити от някоя част на автомобила. Особено критични при тръгване или при предприемане на изпреварване или друга маневра, са зоните около лявото и дясното ви рамо. Ако погледнете рисунката по-горе, ще видите, че синята кола, не се вижда в дясното странично огледало. Ако шофьорът на червеният автомобил предприеме маневра, без да е погледнал зад дясното си рамо има голям риск от ПТП и инцидент.

За да предотвратите подобен инцидент – винаги проверявайте и от двете ви страни, преди да тръгнете или преди да започнете маневра за изпреварване.

Най-често срещаните мъртви точки при шофиране

🚗 Мъртва зона при смяна на лента.

Когато искате да преминете в съседна лента, следва да проверите зоната зад вас и зад водача в лентата до вас. Възможно е други автомобили да се приближават с висока скорост и да се кажат в мъртвата ви точка.

🚗 Мъртва точка при шофиране и сменяне на посоката на движение.

Ако трябва да направите завой или смените посоката на движение, трябва да сте особено внимателни. Превозното средство, което се приближава отзад, може да бъде в мъртва точка и да не разбере за вашите намерения.

🚗 При паркиране.

Когато паркирате колата си, трябва да проверите зоната зад вас и встрани от нея. Много инциденти се случват при паркиране, защото водачът не забелязва пристигащи автомобили или пешеходци в мъртва точка.

Как да се справим със слепите петна

Прегледайте огледалата – преди да направите маневра.

Задължително проверете огледалата, включително огледалото за обратно виждане. Въпреки, че не може да покрие цялата зона, това огледало може да ви предостави добра гледна точка.

Следете движението на другите участници в движението.

Бъдете внимателни и прогнозирайте движението на другите автомобили. Ако забележите, че водачът зад вас или в страничната лента се приближава с висока скорост, има голяма вероятност да попадне в зоната, в която няма да го забележите.

Използвайте помощни системи.

Много съвременни автомобили са оборудвани с помощни системи, които предупреждават за наличието на други превозни средства в мъртва точка. Тези системи издават звукови или визуални сигнали, когато рискът от сблъсък е висок.

Запомнете, безопасността на пътя е във вашите ръце. Игнорирането на мъртвите зони при шофиране може да доведе до сериозни последици. Бъдете внимателни, прозорливи и отговорни като шофьори. Внимавайте на пътя и помнете, че всяка маневра изисква внимание и предвидливост.

Подобни статии

Коментирай...

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.