Санкции за употреба на алкохол

Санкции при употреба на алкохол

Санкции за употреба на алкохол
Санкции за употреба на алкохол

На всички е ясно, че пиенето на алкохол и шофирането на автомобил или друго превозно средство не е здравословно и дори опасно. Колко често обаче се случва да си кажем – „Аз съм пил само една бира“ или „От едно малко нищо ми няма“. В някои страни като Хърватска шофирането след употреба на алкохол е абсолютно забранено от закона. У нас има някакви норми, до които се допуска управлението на МПС след употреба на алкохол. Ето и какви са допустимите лимити и санкции ако ви „хванат“, че сте пили и сте седнали зад волана.

1. Управление на MПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително.

Това нарушение се наказва с отнемане на 10 контролни точки и временно спиране от движение на МПС-то за срок до 1 месец. Отнемане на книжката за период от 6 до 12 месеца. На нарушителя се налага и глоба от 500 до 1000 лв. (повече виж чл. 174 (1) от ЗДвП).

Ако по-горното нарушение се извърши повторно тогава наказанието е както следва:

Отнемане на контролни точки – 15, спиране от движение на превозното средство – 1 месеца, отнемане на книжката – от 1 до 3 години, глоба от 1000 до 2000 лева.

2. Отказ за извършване на проверка

Ако водач откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване на употребата на алкохол или упойващи вещества или пък неизпълнение на предписание за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта наказанията са – отнемане на 12 точки, лишаване от прави за управление – 2 години, и парично глоба от 2000 лв.

3. Предоставяне на управлението на МПС на друго лице след употреба на алкохол

Тук се санкционира собственика на автомобила, който дава разрешение на друго лице, да го управлява след като е употребило алкохол или друго упойващо вещество. Наказанието е временно спиране от движение на МПС-то за срок до 1 месец и парична глоба от 100 до 300 лв.

DONT DRINK & DRIVE

4. Алкохол над 1,2 на хиляда

Ако сте прекалили с алкохола и след надлежна проверка е установено, че концентрацията на алкохол в кръвта ви е над 1,2 на хиляда, тогава санкциите са наистина сурови. Освен паричната санкция от 100 до 300 лв, която ще трябва да заплатите, ви заплашва и лишаване от свобода (затвор) за период до 2 години.

5. Употреба на наркотични вещества и техните аналози

Ако шофирате автомобил или друго моторно превозно средство след употребата на наркотици или други аналогични вещества наказанието е до 2 години лишаване от свобода.

Въпреки, че допустимата норма за концентрация на алкохол в кръвта е 0,5 на хиляда ви съветвам когато шофирате да не си позволявате да употребявате алкохол – дори и една бира. Ако пък толкова много искате да си пийнете – по-добре оставете автомобила и се приберете с такси.

Шофирането след употреба на алкохол освен, че ще ви донесе отнемане на контролни точки, санкции парични и други, може и да ви убие. И не само вас, но и хората с които пътувате в един автомобил или други участници в движението.

Подобни статии

Коментирай...

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.