Зимни гуми

Трябва ли да сложим зимни гуми?

Зимни гуми
Зимни гуми

Гумите на автомобила

Няма нужда да казвам, че един от най-важните елементи във всеки автомобил – това са гумите. От качеството и вида им зависи сигурността ви на пътя и възможностите на автомобила, който управлявате. Не по-малко важни са гумите и за комфорта на пътуването. Качествените автомобилни гуми елиминират неравностите на пътя И осигуряват коефициент на сцепление на автомобила. Гумите се различават като размер, състав и структура, както и предназначение. Обикновено гумите се правят от натурален или синтетичен каучук, корда и метални телове. Съвременните гуми са плод на много изследвания и се използват множество съставки в тяхното производство, които им позволяват да бъдат по-високо устойчиви на износване, и по-безопасни.

Трябват ли ни наистина зимни гуми?

Лятото вече отмина, есента е в разгара си, а зимата чука на вратата. Сега е и моментът, който е подходящ да „преобуем“ колата си със зимни гуми. Всъщност защо е важно да си сложим зимни гуми? Можем ли да си спестим този разход? Какво ще стане ако си карам със все сезонните гуми? Сигурно много хора, още повече младите шофьори си задават тези въпроси.

Преди да се спра на доводите защо трябва ДА се кара със зимни гуми, трябва да знаете, че опитът натрупан по цял свят води до един извод – употребата на специализирани гуми за зимни условия са задължителни. Много хора у нас – дали поради липса на пари или поради липса на информация не виждат за нужно да ги сложат зимни гуми на автомобила. Лично за мен като инструктор и човек, който провежда курсове за обучение на шофьори за категория „В“, едни хубави зимни гуми си струват цената основно заради безопасността, която осигуряват не само на мен, но и по-неопитните водачи, които се обучават при мен.

Защо ни трябват зимни гуми?

Zimna guma

След като вече стигнахме до извода, че трябва да сложим зимни гуми, нека сега да видим защо това е токова важно. Най-важната причина е, че летните гуми губят много от качествата си при температури под 7 градуса. Каучуковия състав, от който са направени гумите се втвърдява и се влошава сцеплението с пътната настилка, дори и сух асфалт. Сигурно сте чували репликата „Гумите са станали на пластмаса“. Точно това е ефектът, който се получава при студен асфалт.

Другото, с което се отличават зимните от летните гуми е дълбочината на грайфера. По-плиткият грайфер на лятната гума не може да осигури необходимото сцепление при наличието на сняг. Зимните гуми са произведени от по-мек каучук, устойчив на ниски температури и имат по-дълбоки грайфери и специфични шарки, което дава доста по-висока сигурност и безопасност при шофиране в зимни условия.

Съвети за използване на зимни гуми

  1. Дълбочината на грайфера на зимната гума е препоръчително да бъде минимум 4 мм
  2. Забравете за зимните гуми през лятото. Протекторът се износва бързо и сцеплението е по-лошо отколкото с летните гуми
  3. Не използвайте гуми с налягане по-ниско или по-високо от препоръчваното от производителя
  4. Най-добре е да имате 4 зимни гуми, а не както е обичайната практика – само 2 за задвижващите колела
  5. Не си купувайте гуми с дата на производство преди повече от 4-5 години, дори и да са чисто нови. С времето каучукът губи своите свойства
  6. След като свалите гумите е добре да ги съхранявате на хладно и сухо място
Подобни статии

Коментирай...

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.