gray concrete road beside brown mountain during golden hour

Максималната скорост за движение по магистралите е 140 км/ч

Каква е максималната скорост на магистрала

Всички, които пътуват често се питат: Каква е максимална скорост, която мога да вдигна на магистрала, без да бъде санкциониран?

Максимално допустимата скорост по скоростните пътища (магистрали) беше вдигната от 120 км/ч. на 140 км/ч. Тази промяна беше приета миналата година (2012) от правителството. 

Mаксимално допустимата скорост за движение на леките автомобили по магистралите да се вдигне от 130 на 140 км/ч. По скоростните пътища тя трябва да стане 120 км/ч.

За автомагистрали и скоростни пътища* се премахва възможността за изграждане на рекламни съоръжения в обхвата на пътя и в обслужващата зона.  За шосетата от първи, втори и трети клас, както и останалите, които не са включени в досега изброените, пък се забранява изграждането и експлоатацията на рекламни съоръжения на разстояние по-малко от 8 метра. 

В обхвата и обслужващата зона на автомагистрали и скоростни пътища се разрешава изграждането и експлоатацията само на търговски крайпътни обслужващи комплекси и на пътни връзки към тях. Забранява се изграждането на такива обекти на по-малко от 3 км преди и след пътните възли.

Какво е скоростен път

За да бъде определен като „скоростен„, пътят трябва да отговаря на седем условия:

  • да има самостоятелни платна за движение във всяка посока с разделителна ивица между тях, като всяко платно е с най-малко две ленти за движение;
  • пресичането с други пътища, улици, железопътни и трамвайни линии да е само на различни нива (чрез надлез или подлез);
  • вливането и отливането на движението да се осъществява само от пътни възли на различни нива;
  • връзките към прилежащи територии да са чрез локално платно, отделено от директно трасе с разделителна ивица с ширина не по-малко от 2 м;
  • да имат предпазна телена ограда;
  • да имат площадки за принудително спиране;
  • да имат площадки за отдих

Подобни статии

Коментирай...

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.