grayscale photo of people standing near the wrecked vintage car
|

Най-чести причини за катастрофи

Кой е виновен за катастрофите?

Катастрофите по пътищата продължават да не намаляват или поне не осезателно и с темповете, с които ни се иска. Всеки път обяснението е едно и също: „Не бях виновен аз“

Но статистиката опровергава това твърдение. Според няколко проучвания направени в САЩ и Европа (и у нас има, но те са с причини за катастрофи „несъобразена скорост“, което не ги прави много достоверни) най-често срещаната причина на пътен инцидент не е заледен път, не е дупка на пътя, не е пиян шофьор, а вие самите. Вие шофирате и едновременно с това правите нещо друго, вие не преценявате добре скоростта, с която се движите, вие не сте фокусирани върху това, което се случва на пътя.

Какви са причините за катастрофи?

От всички ужасяващи и безбройните причини за катастрофи и за това те да се случат е отвличането на внимание на шофьора. Разсеяният шофьор е този, който дори за момент прехвърли вниманието си от пътя към нещо друго в колата. Дали това ще бъде разговор по мобилен телефон, писането на SMS или запалването на цигара.

Въпреки, че за вас колата може би изглежда сигурно място, нейното тегло най-често надхвърля 1 тон и се превръща в смъртоносно оръжие, което може да убива толкова лесно, колкото да ви закара от единият край на града до другия. Когато намалите вниманието ви от управлението на автомобила към нещо друго – вие не само излагате собствения си живот на опасност, но подлагате живота и на други участници в движението на опасност.

И така най-често срещаната причина за катастрофи на пътя е разсейването.

Вижте, които са следващите причини. Внимание – не ги четете докато шофирате

Превишена скорост

Дори и да внимавате докато управлявате автомобила си и да не се разсейвате, уменията на всеки шофьор се определят от опита, който той има. Гледането на автомобилни състезания и Формула 1 по телевизията не ви прави добър шофьор. Ако превишавате допустимата скорост, вие превишавата нивото на уменията, които имате и за които сте били обучавани. Освен ограниченията на скоростта говорим и за физични закони, които в определени случаи не позволяват на колата да се задържи на пътя. Това означава, че дори и професионалнистите няма да успеят да се задържат на пътя. Вие професионалист ли сте? Тогава, намалете скоростта.

Шофиране след употреба на алкохол

Това може бие е една от най-честите причини за катастрофи. Когато пиете и управлявате автомобила си, очевидно сте в нарушение. След употреба на алкохол, не само губите възможността за бърза реакция при възникване на извънредна ситуация, но също така губите и способността да решавате бързо какво да направите. Шофирайки под въздействието на алкохол е повече от рисковано. Това е смъртоностно.

Безрасъдно шофиране

Ако терминът „безрасъдно шофиране“ ви е чужд, вие вече може би сте нарушител. Това обикновено са хора, които не се съобразяват с никой друг на пътя. Те обикновено шофират, без да се съобразяват с обстоятелствата и каква скорост изискват те. Става дума за нещо повече от скорост, включително смяна на лентите за движение няколко пъти и то прекалено бързо, без да дават сигнал за това, нетърпеливи са и постоянно пресвяткат или натискат клаксона. Успокойте се. Не сте сами на пътя. Не шофирайте така, все едно че сте сами на пътя.

Климатичните условия

Когато климатичните условия се влошат, инцидентите на пътя се увеличават. Водата по асфалта образува хлъзгава повърхност, която води до по-ниско сцепление, което пък води до хлъзгане, а хлъзгането води до забиване в мантинелата. Ако има сняг или лед ситуацията е същата. Подходящите гуми ще ви помогнат, но намалявайки скоростта ще избегнете голяма част от инцидентите като причини за катастрофи

Вижте статията: Шофиране при лоши метеорологични условия

Подобни статии

Коментирай...

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.